Интервю с Павел Виданов от ЦСКА (София)

Тази седмица „под обстрела“ на въпросите на ресърчъра на ЦСКА (София) Емил Джалев бе поставен избрания за най-проспериращ млад играч на „армейците“ за годината – Павел Виданов. Награденият с iPod бранител на „червените“ показа много силни игри първо с екипа на Вихрен (Сандански) през миналия сезон, а след това затвърди добрите впечатления и през есенния дял от настоящия шампионат.

Още на 20-годишна възраст, мечтаещият за трансфер в чужбина Виданов, има записана Суперкупата на България за 2008 в графата „Трофеи“ и се надява това да е само една малка част от славните редове, които предстоят да бъдат добавени в нея.

КРАТКА ВИЗИТКА
Pavel Vidanov   Роден на: 08.01.1988 г.
  Ръст: 1,85 m
  Тегло: 79 кг
  Настоящ отбор: ЦСКА (София)
  FM 2009 профил: [Profile]
 

– Здравей Павка, къде те намираме?

– Бях да поплувам малко и сега си почивам вкъщи пред компютъра.

– Разкажи с няколко думи за себе си – от къде си, на каква позиция играеш, в кои отбори си играл?

– От София съм. Започнах в ЦСКА още от подготвителните групи и стигнах до мъжкия отбор. После Стойчо Младенов ме преотстъпи на Вихрен (Сандански), където играх в повечето мачове като централен защитник. След показни добри игри от моя страна се върнах на „Армията“. Общо взето позицията на която играя е защитник. Не мога да кажа какъв точно, защото играя навсякъде – и като бек и като централен.

– Кой от досегашните ти треньори спомогна в най-голяма степен за развитието ти като футболист?

– Аз съм такъв човек, че винаги се опитвам да извлека от всеки треньор най-доброто за мен. Всеки е различен и от всеки можеш да научиш много. Бих отличил Александър Йорданов, Стойчо Младенов, Филип Филипов и Димитър Пенев.

– Кое ти е любимото първенство (в реалния футбол) и защо?

– Любимото ми първенство е английското, тъй като напоследък то е най-доброто. Там се играе страшно динамичен и агресивен футбол.

– Кои са отборите, на които симпатизираш?

– ЦСКА естествено … Манчестър Юнайтед, Барселона и Реал Мадрид.

– Правиш ли прогнози за футболни срещи и колко успешни са те?

– Ако трябва да бъда честен аз не гледам много футбол. Гледам само такива мачове, които са определяни за дербита, в които участват силните отбори. По цял ден се занимавам с футбол, това ми е професията и предпочитам през свободното си време да мисля за друго. Не залагам в букмейкърски къщи, даже не знам как да си пусна фиш. Но от време на време в приятелски прогнози познавам доста :-).

– Кои са най-добрите ти приятели сред колегите футболисти? Има ли и други фенове на Football Manager сред тях?

– Иван Иванов, Кирил Котев, Николай Михайлов, Николай Чипев – със всички съм в приятелски отношения.

– Какво мислиш за реалното Българско първенство и Българския национален отбор?

– Мнението ми е следното: нашето първенство наистина е слабо, което се отразява и на националния ни отбор. Всичко идва от горните етажи – може би нещата в държавата като цяло са сбъркани и нищо не ни е наред. За пример от футбола ще дам в какви условия започва да тренира и през какви премеждия трябва да премине едно малко момче за да гони най-съкровената си мечта – да стане футболист.

– Какви са краткосрочните ти планове в професионалния футбол?

– На първо място да съм жив и здрав – това е най-важното. Ако няма контузии, всичко ще е наред. Аз съм много амбициозен и трудолюбив. Искам да се наложа като твърд титуляр в ЦСКА.

– А дългосрочните?

– Естествено както всеки, който се занимава с футбол иска да заиграе в някои огромен клуб-институция, така и аз. Бих искал да играя в Англия или Испания. Тепърва ми предстои да уча много. Да не забравяме и националния отбор. Аз съм част от младежката гарнитура и за мен е гордост, че чувам химна преди всеки мач. Една от амбициите ми е и да го чуя и с мъжкия отбор.

– На коя от световноизвестните футболни звезди се възхищаваш най-много и се опитваш да подражаваш в дадено отношение и защо?

– Както споменах по-горе – опитвам се от всекиго да „открадна“ добрите му черти и качества, но не и да ги копирам. По-скоро за да ги използвам и представям по свой собствен начин, защото аз се стремя да не се причислявам към общото а обратното.

– Суеверен ли си? Имаш ли някакъв специален ритуал преди мач или талисман?

– Не, не съм. Съвсем малко вярвам в някакви дребни неща. Мисля че има някой или нещо, което определя до някаква степен нещата в живота, другото зависи от самия теб. Но едно знам със сигурност – всичко се връща на този свят, било то, добро или лошо.

– Би ли споделил най-куриозната, най-смешната или най-интересната случка от футболната ти кариера до сега?

– В момента не се сещам … много са :-).

– Кой е най-щастливият ти момент във футболната кариера до сега?

– Щастливи мигове бяха годините, които прекарах като юноша – тогава всичко е по-лесно. Тогава спечелихме два пъти републиканското първенство срещу Левски на националния стадион. Също така когато направих дебют с мъжкия отбор. Сега се чувствам много щастлив, защото заиграх по-постоянно в ЦСКА, дадоха ми шанс и показах, че мога. Щастлив ме правят мнението на обикновените хора, усмивките и това, че ми се радват. За мен това е голямо признание, за което им благодаря. Към най-щастливите моменти до момента бих добавил и коктейла на ЦСКА, на който ме наградиха за най-млад проспериращ футболист. Като цяло самата футболна игра ме прави изключително щастлив.

– Съжаляваш ли за нещо във футбола?

– Не, не съжалявам за нищо. Футболът освен, че е професия е и един вид училище – възпитава и учи много.

– От кога играеш Championship Manager/Football Manager?

– От много отдавна – от излизането на първите версии.

– Коя е най-добрата игра от поредицата според теб и защо?

FM 2009 заради 3D-енджина.

– Доволен ли си от резултатите в играта? Мислиш ли, че виртуалното Българско първенство във Football Manager се доближава до реалното?

– Ами да, доста се доближава до реалното.

– Имаш ли любими футболисти от сериите Championship Manager/Football Manager, които не са толкова известни в реалния футбол все още?

– По принцип не робувам на имена, но не мога да не спомена Максим Цигалко :-).

Какво мислиш, за оценките, с които си представен във Football Manager 2009? Кои от показателите ти смяташ, че трябва да бъдат подобрени?

– Мисля, че са добре.

– Кои са отборите, в които най-често се „купуваш” виртуално?

– Манчестър Юнайтед.

– Какво още искаш да се добави в играта? В какъв аспект очакваш подобрение?

– Ако може в следващите версии да се подобри 3D-енджина още повече.

– Какво ще пожелаеш на многобройните фенове на Football Manager в България?

– Ако още не са си инсталирали Football Manager 2009, да седнат и да го направят – играта е много интересна и завладяваща, особено последната версия.

– И накрая искам да ти благодаря от името на всички почитатели на Football Manager в България, че отдели време за да отговориш на въпросите ни. Желая ти много здраве, щастие и успехи в личен и професионален план!

– Благодаря, и аз пожелавам на всички да са живи и здрави и весели празници!

Всички права са запазени © www.FMBulgaria.com

Емил Джалев

Leave a Reply