Патрик Мбома – „Неукротимият лъв“

В рубриката „Днес празнуват” ви представям „неукротимият африкански лъв” Патрик Мбома.

Обща информация

Хенри Патрик Мбома Дем, по-известен като Патрик Мбома е роден на 15 ноември 1970 г. в най-големия камерунски град Дуала с население повече от 2 млн. жители. Той се явява търговската столица на страната и в него са разположени най-голямото международно летище и пристанище. Като транспортен център е основен пункт за износ на петрол, кокос и кафе, а също и за транзитна търговия от и за Чад. В квартал Нкон на същия град е роден и най-известния състезаващ се в момента камерунски футболист Самуел Ето’о Филс.

Клубна кариера

Семейството на Патрик се премества във Франция, когато той е само 2-годишен, и това предначертава първите му стъпки във футбола. Продукт е на юношеската школа на ПСЖ, но професионалния си дебют прави през 1993 с екипа на Шатору. След това ексцентричният нападател преминава последователно през ПСЖ, Метц, Гамба Осака, Каляри, Парма, Съндърланд, Ал-Итихад Триполи, Токио Верди и Висел Кобе. За 235 мача в първенствата на Франция, Япония, Италия, Англия и Либия успява да отбележи внушителните 97 гола.

За трансфера в Джей Лигата

До този интересен за времето си трансфер се стига след като ПСЖ изпращат Мбома два последователни пъти под наем в Шатору и Метц, което говори еднозначно за отношението им към него и той логично се впуска в търсене на по-оптимално професионално развитие. Трансферния ход към „Страната на изгряващото слънце” е едновременно налудничав и от огромна стратегическа важност за камерунския нападател – мястото му в националния отбор било гарантирано, но имал нужда от постоянни изяви на клубно ниво. Приятелят му от ПСЖ – бразилецът Леонардо точно се връщал от непознатото за много европейци първенство и успял да убеди Мбома, че има смисъл в преминаването в отбора на Гамба Осака и със сигурност времето прекарано там няма да бъде изгубено напразно – това спомогнало до голяма степен за осъществяването на трансфера. Джей Лигата се оказва спасителния трамплин на камерунеца и още през първия си сезон там той става голмайстор на първенството и влиза в „Дрийм тима” на Джей Лигата за 1997, като успява да вкара 25 гола в 28 шампионатни мача, записва едно участие в Купата на Императора и 4 гола в 5 мача за Купата на Джей Лигата. Интересът на ПСЖ, както и на няколко други водещи европейски клубове, към представителя на „Неукротимите лъвове” бързо се възвръща и не след дълго той отново защитава клубните цветове на отбор от „Стария континент”.

Национален отбор

Патрик Мбома е голмайстор за националния отбор на Камерун за всички времена – 56 мача / 33 гола. Изиграва първия си мач за „Неукротимите лъвовете” през 1995, участва на две Световни първенства – през 1998 във Франция и през 2002 в Япония и Корея. Печели златен медал на Олимпийските игри в Сидни през 2000 и Африканската Купа на Нациите през 2000 и 2002. Избран е за футболист на Африка за 2000 година, която се явява върхът в неговата състезателна кариера.

Патрик Мбома днес

Патрик Мбома е дипломиран математик и щастлив баща на четири деца. В момента работи като агент на футболисти и е вице президент на „Хоуп Финънс” – занимаваща се микрокредитиране институция базирана в Париж, чиято основна цел, според думите на самия Мбома, е да оказването на помощ в битката срещу бедността, и създаването на финансова опора на африканските емигранти във Франция. Бившият нападател се надява, че скоро ще бъдат финализирани преговорите с камерунското правителство и ще може да помогне на икономиката в родината си за важни сектори като образованието и здравето.

За невероятния гол срещу Франция

„Това е може би от нещата, който са често пробвани по време на тренировка, но никога в официален мач. Проследих траекторията на топката, инстинктивно скочих и за мое щастие направих правилната засилка. Веднага след като топката отскочи от крака ми, в резултат на удара, знаех, че съм я насочил точно там където исках. Когато това се случи се озоваваш на върха на света за 60 секунди, защото току що си се докоснал до съвършенството. 10 секунди по-късно си казваш, че може би си бил по-скоро късметлия (смее се).”

За краткия престой в Премиършип

„Всъщност, това беше грешката – че не предприех такъв ход на по-ранен етап в кариерата си. Когато бях в Япония, всички ми казваха, че аз имам подходящия стил да играя в Премиършип, но аз мечтаех за изява в Италия и Испания. За мен, по това време, най-доброто първенство бе Италианското Калчо. Африканските играчи бяха недооценени във Висшата лига, за разлика от сега. Гледайки назад към нещата, с удоволствие бих заменил четирите години прекарани в Италия срещу две в Англия.”

Най-незабравимите моменти

„Мачовете от Купата на Франция и Купата на Лигата с ПСЖ са страхотни спомени. Също и тези за Купата на Лигата с Метц. Но нищо не може да се сравни с победите на националния отбор. Хората от цялата страна забравят за проблемите си за цяла седмица, когато има мач на националния тим, и 15 милиона души празнуват заедно, независимо от каквито и да е политически или етнически разделения.”

Най-впечатляващите играчи според него

„Джордж Уеа, Доминик Бижота заради неговия професионализъм и Джанлуиджи Буфон.”

Patrick Mboma – Снимки
   
Patrick Mboma – CM Профил
Profile Transfer
History
   

Другите празнуващи на днешния ден са Джон Хейтинга, Хосеми, Сержо Консейсао и Борис Живкович.
Представям на вниманието ви и техните FM Профили:

Sergio Conceicao – FM Профил
Profile Personal Transfer
    
Positions                           History
   

John Heitinga – FM Профил
Profile Personal Transfer
    
Positions                           History
   

Boris Zivkovic – FM Профил
Profile Personal Transfer
    
Positions                           History
   

Josemi – FM Профил
Profile Personal Transfer
    
Positions                           History
   

Христо Георгиев

Leave a Reply