Седмицата на равносметките

Седмицата на равносметките

Навлязохме в седмицата на равносметките, анализите и безбройните коментари по различни теми, впечатлили по един или друг начин обществеността през отиващата си 2008 година. Време е и нашият сайт в мое лице да ви представи своята гледна точка и мнението си по наболелите футболни проблеми излезли на преден план в модерната история на българския футбол през различни етапи от календарната година.

Скандал на годината

Безспорно определям летните патила на „армейците” като точката на кипене за 2008 г. Отнемането на лиценза на ЦСКА (София) за участие в евротурнирите и неотнемането на правата за участие в професионалната ни „А” група изостриха враждата между „сини” и „червени”, изприказваха се куп обвинения по посока и на двата лагера от прекия конкурент, а шефовете на отборите стигнаха дори и до съд. Причината – неизплатени задължения към държавата. Обяснението – данъците на кръвният враг Левски били четири пъти по-ниски. Както и да го погледнем и прочетем изглежда и звучи комично.

Бивши и настоящи футболисти и фенове щяха да получат най-големия „подарък” за 60-годишнината на отбора – участие във „В” АФГ. БФС обаче доказа, че е българска институция и извади различен метър за „червените” – не същият, с който измери прегрешението на бившия футболен бос на Пирин (Благоевград) Методи Калъмбов и запрати отбора в долните етажи на пирамидата, където отборът никога не бе изпадал и вероятно в близките 50 години нямаше да изпадне.

Така ЦСКА продължи участието си в „А” група, въпреки крайното решение на УЕФА, която няма обхват в българската футболна джунгла. Постепенно с утаяването на конфликта, хората свикнаха с постоянните стряскащи изявления и от страна на и без това скандалните клубни босове, които все повече заприличаха на литературни герои, заради всичките лъжи и нереални твърдения, с които засипаха медийното пространство. Небезизвестният Александър Томов – Лупи, поел ЦСКА (по негови думи) „за хоби” се отнесе точно така към делата, отнасящи се до финансовата стабилност на клуба. За пръв път от години футболисти на „червените” официално признаха пред медиите за неизплатени възнаграждения, а бивши техни съотборници дори и сезираха клуба в европейската централа. За първи път трансферната сума за футболист изкарал два сезона в лагера на „армейците” е изплатена само 50% към днешна дата на бившия му клуб и за да не се стигне до запор на трансферите на единия от двата най-титулувани клуба в България се наложи босовете да седнат на маса и джентълменски да се договорят за връщане на същия процент, но от следващ трансфер на Митко Удоджи. Нареченият от една от фолк-дивите на България „Сашо Апашо” непрекъснато твърдеше, че не получава и стотинка от ЦСКА, а единствените му приходи са от „Кремиковци”. Почти повярвалите фенове на тези сладкодумни приказки, бяха бързо запознати благодарение на медиите с един документ, показващ месечното възнаграждение на Томов – цифром и словом без премиите, точно с 5000 лв. повече от обявеното от него. На заплата ли е Томов в ЦСКА щом има комисионна в договора му? Според мен – да.

В отговор на множеството напразни (до скоро) обещания за идване на нов собственик на клуба, изстрадалите фенове най-после се активизираха и доведоха на стадион „Българска армия” една „арабска” дружинка съставена от около десетина шейха, представили се за кандидат-купувачи от Изтока, предвождани от техния шофьор-преводач. Вкупом те направиха 30-минутна „почетна обиколка”, по време на която бяха запознати със славната история и постижения на клуба. Скоро обаче се разбра, че дирижираният сценарий е дело на Димитър Ангелов – Дучето, а участниците в представлението са били просто актьори. Пиесата бе разиграна пред селектирани фото-репортери, близки приятели на главатаря на агитката, които увековечиха култовите кадрите със своите апарти.

Трансфер на годината

Да облечеш фланелката на най-титулувания клуб в света е достойно за уважение и съобразяване събитие. След носителя на „Златната топка” и бивш селекционер на националния ни отбор Христо Стоичков, който дълги години се бореше с екипа на Барселона за вписването на името си със златни букви в световната футболна история, дойде ред и на Димитър Бербатов да се присъедини към „Клуба на големите”. Не кой да е, ами самият Сър Алекс Фъргюсън настоя изрично за трансфера на българския капитан в редиците на носителят на Шампионската лига Манчестър Юнайтед. Това своеобразно признание за българския футбол продължава да крепи надеждите на хиляди български деца да продължават да тренират „царя на спортовете“ по не толкова гостоприемните родни тренировъчни бази. Успех Митко!

Позор на годината

Нивото на футбола в родното първенство се отрази много ясно и върху представянето на националния отбор. Във финалния мач за годината получихме оценка „слаб” от съседите сърби, които като на шега ни помогнаха да бием седем пъти началния удар от центъра. Приятелският мач се оказа наистина приятелски, защото противника реши да се укроти още след шестото попадение в мрежата ни, а за да се спасим от двуцифрения резултат помогна и най-достойния в последните няколко мача на „А” отбора ни Георги Петков.

Сделка на годината

Продажбата на ЦСКА – дали ще се превърне в такава или не остава времето да покаже. В идните няколко месеца предстои уточняване на ръководните органи, които ще се заемат с най-важните дела в клуба. Първата и най-логична стъпка беше направена – Томов аут.

Годишни анкети

Представям ви достатъчно красноречивите и според мен реални резултати от годишните анкети на ФМ България. Всеки може да направи изводът сам за себе си.

Нека предстоящите пролетен и есенен дял от първенствата ни представят по-красиви и зрелищни игри и по-малко скандали в родния футбол. Екипът на ФМ България пожелава много здраве, щастие и късмет през новата година на феновете на най-реалния футболен симулатор в историята на компютърните игри и симулации – Football Manager!

Най-добър вратар за 2008 година
46 гласа – Георги Петков (Левски)
4 гласа – Даниел Беконо (ЦСКА)
2 гласа – Урош Голубович (Литекс), Карамфил Илчев (Черно море), Флориан Лучини (Вихрен), Алесандро Марцуоли (Марек)

Най-добър защитник за 2008 година
23 гласа – Юсеф Рабех (Левски)
13 гласа – Иван Иванов (ЦСКА)
11 гласа – Кирил Котев (ЦСКА)

Най-добър полузащитник за 2008 година
15 гласа – Александър Александров – Алекс (Черно море)
8 гласа – Благой Георгиев (Славия)
6 гласа – Жоазиньо (Левски), Тодор Янчев (ЦСКА)

Най-добър нападател за 2008 година
16 гласа – Георги Иванов (Левски)
15 гласа – Здравко Лазаров (ЦСКА)
9 гласа – Дормушали Саидходжа (Ботев Пд)

Най-прогресиращ млад футболист за 2008 година
19 гласа – Иван Иванов (ЦСКА)
14 гласа – Жоазиньо (Левски)
8 гласа – Павел Виданов (ЦСКА)

Футболист на 2008 година
29 гласа – Димитър Бербатов (Манчестър Юнайтед)
10 гласа – Георги Петков (Левски)
3 гласа – Александър Александров – Алекс (Черно море), Мартин Петров (Манчестър Сити)

Христо Георгиев

Leave a Reply