Стана ясен и последният участник в „А“ група за сезон 2010/2011

Ето че настъпи и официалният край на професионалната част от Българската футболна пирамида. Последното „неизвестно от уравнението“ беше разкрито след вчеращния плейофен сблъсък между отборът на Академик (София) и този на Несебър от едноименния град. Така „А“ групата придоби завършен вид, след като към спечелилите директна промоция Калиакра (Каварна) и Видима-Раковски (Севлиево) се присъедини и подгластникът от Западната „Б“ група – Академик. Във втория ешалон ще продължават участието си през сезон 2010/2011 отборите на Локомотив (Мездра), Спортист (Своге) и Ботев (Пловдив), като за пловдивчани тепърва предстои една изпълнена с надежди и очаквания лятна подготовка, през която ще бъде окончателно решено в кое ниво от родния шампионат ще може да се състезава отборът, независимо от факта, че има запазено място и лиценз при професионалистите. С „Б“ групите още преди началото на пролетния полусезон се разделиха отборите на Белите орли (Плевен) и Родопа (Смолян), а по класиране единствено видинския „Бдин“ не успя да събере достатъчно брой точки за спасение и ще им прави компания при аматьорите, когато шампионатът бъде подновен през месец август.

При голмайсторите за първи път на челна позиция в крайното класиране застана Вилфред Нифлор, от шампиона Литекс, с актив от 19 гола, с първи преследвач Мартин Камбуров, от Локомотив (София) – с 16 попадения, последван от Жозе Карлос Ногейра Жуниор от Славия (София) – с 4 по-малко.
Представители на останалите евробойци, отличили се с високи позиции в голмайсторската таблица, са Христо Йовов (Левски София) и Исмаил Иса, който изигра сезонът като преотстъпен в Локомотив (Мездра) – и двамата с по 10 попадения. Георги Андонов, от носителят на купата Берое, и „Чилика от Монтана“ Мирослав Антонов записаха по 9 гола (5 от тях за отбора на Спортист Своге).
Интересен и красноречив факт е, че за участникът в Лига Европа ЦСКА (София) голмайстори с по 8 гола са футболисти, напуснали след края на първата част от шампионата – Иван Стоянов, преминал в руския Алания (Владикавказ) и Йордан Тодоров, преминал в пловдивския „Локо“, за които отбеляза 5 гола през пролетта.

Leave a Reply