„Истински“ кариока ли e Роджерио Гаучо?!

Е, най-накрая може би получихме това, което искахме от българския футбол, нали?! Непредвидими и равностойни мачове, новаци-хитове в „А” групата, изненадващи резултати, ранни отпадания на фаворити от Купата на България … Да, но всички знаем каква цена трябваше да бъде платена за това и какво костваше цялата тази трансформация – драстичен спад в нивото и интензивността на футбола, изравняване на силите и увеличаване на групата на „средняшките” отбори и занемаряване на детско-юношески школи и центрове за сметка на анонимни наемници от чужбина, доведени по-скоро заради изгодата на личните им агенти от самия трансфер и фактът, че е налице, отколкото търсене на някаква висока, поне с едно ниво по-горе от наличната, класа. Дали скоро ще видим Ривалдо, Стефан Апия, Роберто Карлуш, Езекиел Гонзалес, Пиер ван Хойдонк и други величия от подобен ранг? Вероятно да … просто трябва да поемем в правилната посока, поне докато все още имаме професионален футбол.

Рубриката „Трансферните издънки в Българския футбол” идва на мястото си за да покаже грешните ходове в трансферната политика на клубовете ни, какви средства са били заделени за тези ходове и къде са ситуирани съответните футболисти към днешна дата през погледа и на FM-реалността, която все пак се стреми да дублира истинската такава.

Първият профил на играч, представен в нея, ще бъде този на бившият нападател на Левски Роджерио Марсио Ботельо Гаучо. Той беше привлечен по времето когато собственикът на клуба Майкъл Чорни се бе впуснал в селекционна дейност и привлече набързо няколко бразилски футболисти със съмнителни качества и визитки. Първата партида, състояща се от младите „надежди” с гръмки имена Леонидас Ферейра, Габриел и Реджиналдо, беше отпратена колкото бързо толкова и безславно. Престоят им продължи за около месец, а от тримата само Леонидас взе участие в три официални срещи за „сините“ по време на евро кампанията за сезон 2000/2001 – срещу Дюделанж и Бешикташ, но не се отличи с нещо повече от българските футболисти в отбора и логично бе освободен. Чорни обаче не се обезкуражи и реши да „поправя” грешката си като направи мега-трансфер за българските стандарти – в началото на 2001 г. от Сантос беше закупен 21-годишният нападател Роджерио Гаучо за сумата от 1 милион долара. Представянето на игралия преди това в Матсубара Сао Пауло, Жувентус Сао Пауло и Майорка кариока, и броят мачове, в които взе участие, бе в пъти по-добро от това на тримата му сънародници взети заедно, но това в никакъв случай не означава, че оправда парите и очакванията. Феновете останаха по-скоро с негативни чувства и спомени към него, което е логично с оглед скромната му статистика – за два сезона в Левски записа общо 28 мача и 2 гола – и двата от тях в турнира за Купата на България. Най-запомнящите се „успехи“ на Гаучо ще останат двойната смяна срещу Галатасарай и шампионската титла със „сините” за сезон 2000/2001. Бразилецът беше отпратен през следващата година срещу 500 хил.долара по така популярната по това време „трансферна ос” Левски (София)Криля Советов (Самара). Клубът от град Самара е спонсориран от близкия до Чорни руски бизнесмен Олег Дерипаска, който пое “Сибирский алуминий” след формалното оттегляне на братята Майкъл и Лев от този бизнес. Вицепрезидент на същия клуб е българинът Яни Димитров, чийто син Аспарух има лицензирана от ФИФА мениджърска агенция в квотата на Англия. Следващите дестинации, на които бе пратен „яловият” нападател са бразилските Интернасионал и Униао Барбарензе, където става шампион на Бразилската 3-та лига. За негово щастие се осъществява ново завръщане в Европа, този път в чешките Сигма Оломоуц, където играе под наем, и Славия Прага и словашките Сенец и Слован Братислава.

Представяме ви снимки, от различните периоди в кариерата на Роджерио Гаучо и поглед през FM-призмата върху виртуалния играч със същото име.

ПРЕЗ СЕЗОНИТЕ
Левски (София) Славия (Прага) Слован (Братислава)
   

FM Профил
Profile Personal Transfer
Positions Coach Reports History
   

Похарчени пари
Роджерио Гаучо Левски (София) 1 000 000 долара  
Леонидас Ферейра
Реджиналдо
Габриел
Левски (София) 700 000 долара  
  Общо: 1 700 000 долара  

Христо Георгиев

One comment

Leave a Reply